wtorek, 17 czerwca 2008

Dieta antytrądzikowa.


Dzień dobry.Jak łatwo się domyślić mam problem. Głównie chodzi mi tu o twarz w strefie T pokrytą pryszczami. Wiem, wiem... czytała o nich wszędzie, kilka razy była u dermatologa, u kosmetyczki. Ale teraz chciałabym podziałać na cerę "dietą antytrądzikową" mniej więcej wiem co można jeść czego nie, ale kompletnie nie mam pomysłu jak z zalecanych przedmiotów ułożyć jakieś MENU. Po za tym jadalne Menu. :) Mam nadzieję, ze mi jakoś pomożecie ułożyć dietę, a nie odeślecie do dermatologa.
Różana, 15lat
  


Różana!
Cieszę się,że szukasz różnych rozwiązań, nie tylko kosmetyków. Do dermatologa cię nie odsyłam, ale jeśli chcesz stosować tę dietę na dłuższą metę, to poradziłabym wizytę u dietetyka. Jednak zanim do niego trafisz (albo i nie) znalazłam kilka przepisów wartych uwagi.
 
(Dieta antytrądzikowa powinna być bogata w: witaminę A, selen, witaminę B6, krzem i siarkęZaleca się przede wszystkim maksymalne ograniczenie spożywania wszystkich produktów, które mają w swoim składzie syntetyczne aromaty, benzoesany oraz glikole, czyli dieta ta zakłada niejedzenie słodyczy (czekolady, kakao) oraz ograniczenie picia kolorowych napojów, alkoholu, kawy oraz sztucznych soków. Chcąc poprawić wygląd naszej cery, powinniśmy zwracać szczególną uwagę na jakość spożywanych przez nas tłuszczy zwierzęcych. Raz na zawsze powinniśmy odstawić fast foody oraz niezdrowe przekąski, na przykładchipsy. Drażniąco na naszą skórę działają również mocne przyprawy(ostre dania) oraz sól, która jest największym sprzymierzeńcem zaskórniaków. Ponadto cytrusy, mocna herbata, majonez i mleko też są niewskazane).


Sałatka z brokułów – składniki:
o   brokuły,

o   pomidory,
o   jajka ugotowane na twardo,
o   czerwona papryka,
o   szpinak,
o   szczypiorek,
o   jogurt naturalny,
o   ząbek czosnku, zioła.
Ugotuj brokuły w lekko osolonym wrzątku (zbyt duża ilość soli nie jest wskazana w leczeniu trądziku) przez ok. 5 min., a następnie odsącz i wystudź. Jaja ugotuj na twardo, następnie pokrój w ósemki i ułóż na półmisku, wyścielanym liśćmi szpinaku. Podobnie postąp z pomidorami. Różyczki brokułów połóż między pomidorami i jajami. Całość posyp czerwoną papryką pokrojoną w drobną kostkę i następnie polej sosem, z jogurtu naturalnego, startego czosnku i ziół. Do dekoracji możesz posypać szczypiorkiem. 


Sałatka ze szpinaku – składniki:
o   świeży szpinak,
o   cebula,
o   pomidorki koktajlowe,
o   ser feta z bazylią i oregano,
o   oliwa,
o   biały ocet winny(łyżka),
o   sól i pieprz.
Dokładnie umyj i osusz szpinak oraz pomidorki. Cebulę dymkę pokrój w plasterki, podobnie jak ogórka, zaś pomidorki przekrój na pół. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj fetę w kostkach. Z octu, szczypty soli i pieprzu oraz oliwy utrzyj sos i polej sałatkę.


Poza tym często jedz produkty będące źródłem selenu, czyli:podroby, ryby i owoce morza – są ponadto doskonałym źródłem witaminy E i cynku, mięso wołowe, drób, kukurydza, chleb z pełnego przemiału, ziarna soi, czosnek i drożdże. Ponadto produkty takie jak: czerwona i żółta papryka, pomidory, marchew, czerwone melony, sałata, szpinak, brokuły; będą wskazane w walce z trądzikiem.


Podsumowując: odżywiaj się zdrowo- omijaj Fast-foody, jedz owoce, mnóstwo warzyw oraz pij dużo wody (ewentualnie domowej roboty soki, np.: burakowo-marchwiowy).


BallerinaGirl.


Przepisy i część notki pochodzą ze stron:
http://www.centrumkosmetologii.com.pl/dietaanty.html
http://abcdieta.pl/dieta-na-tradzik-przepisy
 
 
BallerinaGirl (15:42)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Szablon wykonała prudence. z Panda Graphics. Credits: x | x