o właśnie czegoś takiego szukałam, bardzo lubie "artystyczny niaład na głowie ";) A mój problem jest następujący:
Paznokcie... a dokładnie to paznokcie od dużych palców u rąk. A jeszczeprościej to paznokcie na kciuku. Są jakoś dziwnie " pofałdowane" niewiem jakiego użyć okreslenia. Poprostu brzydkie. Nie mam zielonegopojęcia co zrobić żeby było ładnie, schludnie i czysto:) hm?
~ paznokietka
Droga Paznokietko!
Nie opisałaś tego, w jaki sposób pofałdowane są Twoje paznokcie, ale i tak postaram się Ci pomóc.
Nie wiem czy wiesz, ale po paznokciach możemy poznać, jakie choroby przechodziliśmy i przechodzimy, dlatego często choroba objawia się również w ten sposób (zależy jaka). Jeśli paznokcie na kciukach mają podłużne lub poprzeczne "rowki" na płytce, może być to skutek niedoboru witamin i soli mineralnych, zaburzeń w układzie trawiennym, początkowej fazy łuszczycy, nieprawidłowego usuwania skórek lub malowania paznokci (jeśli są one słabe). Aby zorientować się, co tak w zasadzie Ci dolega, zalecam wizytę u dermatologa (zresztą, powinnaś skontrolować paznokcie u specjalisty bez względu na to, czy na płytce są rowki, czy jest ona pofałdowana inaczej).
Jeśli wgłębienia są większe, macierz paznokcia może być uszkodzona. Powodem Twojej dolegliwości może być też lekko powiększona tarczyca. Skonsultuj to najpierw z mamą (opowiedz o objawach) i zastanówcie się, czy iść do lekarza.Tę opcję polecam. Udaj się zatem do lekarza prowadzącego, on może skierować Cię do endokrynologa, który następnie powinien kazać Ci zrobić badania. Oczywiście, to tylko jedna z możliwych opcji. Jak wspominałam, przyczyn może być wiele.
Na stan paznokcia wpływa również dieta, dlatego jego zły stan może być powodowany złym odżywianiem się i np. niedoborem niektórych składników (żelaza, cynku, magnezu, wapnia i jodu, błonnika). Pozwoliłam sobie skopiować wypowiedź dietetyka, Anny Szczygłowskiej, zamieszczonej na portalu ochoroba.pl, w odpowiedzi na pytanie czytelniczki z podobną przypadłością.
"Jeśli paznokieć jest pofałdowany to prawdopodobnie uszkodzona jestjego macierz, czyli część paznokcia ukryta pod skórą. Inną przyczynąpowstawania bruzd na płytce paznokcia jest niedobór żelaza.
Żelazo znajdziesz w mięsie,żółtku jaj, kaszach: gryczanej, jęczmiennej, jaglanej, pieczywiepełnoziarnistym i z ziarnami, zarodkach pszennych, nasionach roślinstrączkowych, suszonych morelach, natce pietruszki, porzeczkach,pestkach dyni i słonecznika, orzechach laskowych, pistacjowych imigdałach.
Aby zwiększyć wykorzystanie żelaza zawartego w produktach, wykorzystaj w posiłkach produkty bogate w witaminę C(np. papryka czerwona, natka pietruszki, brokuły, pomidory, truskawki,czarne porzeczki, cytrusy, aronia oraz soki owocowe, zwłaszczapomarańczowy, grejpfrutowy, z czarnej porzeczki). W obecności witaminy C żelazo wchłania się lepiej.
Na stan paznokci wpływ mają także cynk, magnez, wapń i jod. Kiedy w diecie brakuje tych pierwiastków paznokcie stają się kruche, łamliwe i mogą się rozdwajać. Bogate w cynk są: sery, mięso,żółtko jaja, kasz e: gryczana i jaglana, pieczywo pełnoziarniste i z ziarnami, płatki owsiane, pszenne, żytnie, buraki, nasiona roślin strączkowych, migdały, orzechy pistacjowe, laskowe, włoskie, pestki dyni i słonecznika.
Magnez znajdziesz w: kaszach,pełnoziarnistym pieczywie, serach, płatkach owsianych, pszennych,żytnich, otrębach i zarodkach pszennych, nasionach roślin strączkowych,natce pietruszki, owocach suszonych (banany, daktyle, morele, jabłka) ,migdałach, orzechach arachidowych, pistacjowych, laskowych, włoskich, pestkach dyni i słonecznika.
Wapnia dostarczysz wprowadzającdo diety: mleko i jego przetwory, pełnoziarniste pieczywo, nasionaroślin strączkowych, jarmuż i inne warzywa kapustne, suszone morele ifigi, migdały, orzechy laskowe i pistacjowe, nasiona dyni i słonecznika.
Ryby morskie, sól, warzywa i owoce to produkty, dzięki którym Twój organizm otrzyma właściwe ilości jodu."
(ochoroba.pl, dietetyk Anna Szczygłowska)
Jeśli nie wydaje Ci się, aby było to coś poważnego, ale chcesz temu zaradzić, przede wszystkim zmień sposób wycinania skórek (rób to znacznie delikatniej). Zaprzestań malowania paznokci (jeśli robisz tona co dzień). Możesz też wypróbować odpowiednich "specyfików". Polecam te z serii Nail Space i Scholl.
Pozdrawiam!
Megu;)
Paznokcie... a dokładnie to paznokcie od dużych palców u rąk. A jeszczeprościej to paznokcie na kciuku. Są jakoś dziwnie " pofałdowane" niewiem jakiego użyć okreslenia. Poprostu brzydkie. Nie mam zielonegopojęcia co zrobić żeby było ładnie, schludnie i czysto:) hm?
~ paznokietka
Droga Paznokietko!
Nie opisałaś tego, w jaki sposób pofałdowane są Twoje paznokcie, ale i tak postaram się Ci pomóc.
Nie wiem czy wiesz, ale po paznokciach możemy poznać, jakie choroby przechodziliśmy i przechodzimy, dlatego często choroba objawia się również w ten sposób (zależy jaka). Jeśli paznokcie na kciukach mają podłużne lub poprzeczne "rowki" na płytce, może być to skutek niedoboru witamin i soli mineralnych, zaburzeń w układzie trawiennym, początkowej fazy łuszczycy, nieprawidłowego usuwania skórek lub malowania paznokci (jeśli są one słabe). Aby zorientować się, co tak w zasadzie Ci dolega, zalecam wizytę u dermatologa (zresztą, powinnaś skontrolować paznokcie u specjalisty bez względu na to, czy na płytce są rowki, czy jest ona pofałdowana inaczej).
Jeśli wgłębienia są większe, macierz paznokcia może być uszkodzona. Powodem Twojej dolegliwości może być też lekko powiększona tarczyca. Skonsultuj to najpierw z mamą (opowiedz o objawach) i zastanówcie się, czy iść do lekarza.Tę opcję polecam. Udaj się zatem do lekarza prowadzącego, on może skierować Cię do endokrynologa, który następnie powinien kazać Ci zrobić badania. Oczywiście, to tylko jedna z możliwych opcji. Jak wspominałam, przyczyn może być wiele.
Na stan paznokcia wpływa również dieta, dlatego jego zły stan może być powodowany złym odżywianiem się i np. niedoborem niektórych składników (żelaza, cynku, magnezu, wapnia i jodu, błonnika). Pozwoliłam sobie skopiować wypowiedź dietetyka, Anny Szczygłowskiej, zamieszczonej na portalu ochoroba.pl, w odpowiedzi na pytanie czytelniczki z podobną przypadłością.
"Jeśli paznokieć jest pofałdowany to prawdopodobnie uszkodzona jestjego macierz, czyli część paznokcia ukryta pod skórą. Inną przyczynąpowstawania bruzd na płytce paznokcia jest niedobór żelaza.
Żelazo znajdziesz w mięsie,żółtku jaj, kaszach: gryczanej, jęczmiennej, jaglanej, pieczywiepełnoziarnistym i z ziarnami, zarodkach pszennych, nasionach roślinstrączkowych, suszonych morelach, natce pietruszki, porzeczkach,pestkach dyni i słonecznika, orzechach laskowych, pistacjowych imigdałach.
Aby zwiększyć wykorzystanie żelaza zawartego w produktach, wykorzystaj w posiłkach produkty bogate w witaminę C(np. papryka czerwona, natka pietruszki, brokuły, pomidory, truskawki,czarne porzeczki, cytrusy, aronia oraz soki owocowe, zwłaszczapomarańczowy, grejpfrutowy, z czarnej porzeczki). W obecności witaminy C żelazo wchłania się lepiej.
Na stan paznokci wpływ mają także cynk, magnez, wapń i jod. Kiedy w diecie brakuje tych pierwiastków paznokcie stają się kruche, łamliwe i mogą się rozdwajać. Bogate w cynk są: sery, mięso,żółtko jaja, kasz e: gryczana i jaglana, pieczywo pełnoziarniste i z ziarnami, płatki owsiane, pszenne, żytnie, buraki, nasiona roślin strączkowych, migdały, orzechy pistacjowe, laskowe, włoskie, pestki dyni i słonecznika.
Magnez znajdziesz w: kaszach,pełnoziarnistym pieczywie, serach, płatkach owsianych, pszennych,żytnich, otrębach i zarodkach pszennych, nasionach roślin strączkowych,natce pietruszki, owocach suszonych (banany, daktyle, morele, jabłka) ,migdałach, orzechach arachidowych, pistacjowych, laskowych, włoskich, pestkach dyni i słonecznika.
Wapnia dostarczysz wprowadzającdo diety: mleko i jego przetwory, pełnoziarniste pieczywo, nasionaroślin strączkowych, jarmuż i inne warzywa kapustne, suszone morele ifigi, migdały, orzechy laskowe i pistacjowe, nasiona dyni i słonecznika.
Ryby morskie, sól, warzywa i owoce to produkty, dzięki którym Twój organizm otrzyma właściwe ilości jodu."
(ochoroba.pl, dietetyk Anna Szczygłowska)
Jeśli nie wydaje Ci się, aby było to coś poważnego, ale chcesz temu zaradzić, przede wszystkim zmień sposób wycinania skórek (rób to znacznie delikatniej). Zaprzestań malowania paznokci (jeśli robisz tona co dzień). Możesz też wypróbować odpowiednich "specyfików". Polecam te z serii Nail Space i Scholl.
Pozdrawiam!
Megu;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz