poniedziałek, 25 kwietnia 2011

Gotujemy - kuchnia włoska (makarony)

Dzisiaj tak nietypowo chciałabym podać wam kilka przepisów z kuchni włoskiej. Może coś wam się szczególnie spodoba i spróbujecie to ugotować? A może jakaś opis potrawy zainspiruje was do stworzenia własnej, niekoniecznie 'typowo' włoskiej. Chociaż kuchnia włoska kojarzy się z kreatywnością...








Ile razy nie przełknęłyśmy głośno śliny na myśl, że niedługo zjemy pizzę? Zdecydowana większość nastolatków uwielbia to danie - dodatki sami wybrać, a jest ich do wyboru, do koloru.
Ale dzisiaj o pizzy nie będzie :)

Włosi słyną z tego, że są narodem artystów. Także na stołach tworzą prawdziwe dzieła sztuki (kulinarnej oczywiście). Wykwintne dania, często wymagają drogich i trudno dostępnych w Polsce składników, dlatego nie na co dzień tak gotujemy. Większość z nas woli proste potrawy, które szybko się robi, bo szczerze mówiąc kto w czasach wiecznego pośpiechu ma czas usiąść na kilka godzin w kuchni? Jednak trzeba przyznać, że fantazja sprawia, że dania z kuchni włoskiej mogą być naprawdę proste w przygotowaniu i na dodatek smaczne.

MAKARON czyli pasta, to podstawa włoskiej kuchni, a przynajmniej Południa.
Nie da się zliczyć jego wszystkich rodzai i sposobów przygotowania.
Drobny makaron - vermiscelli (tzw. robaczki) bądź pastina, pływa zazwyczaj w rosole; większy podawany jest jako pasta asciutta("makaron na sucho"), czy cannellonni, które podaje się nadziewane.

Porady:
- gotujcie makaron w dużej ilości wody (10dag na 1litr wody, jest to porcja na jedną osobę)
- gdy solicie wodę róbcie to dopiero gdy woda wrze
- dobrze jest dodać łyżkę oleju by makaron w trakcie gotowania się nie kleił
- makaron wrzucić do wody kiedy mocno wrze, następnie mieszać aż woda zawrze ponownie; zamieszać jeszcze z 2-3, by pasta nie sklejała się na dnie 
- makaron al dente (ugotowany "na ząb") to taki, kiedy w przełamanym na pół 
makaronie niknie biały i suchy ślad w środku, dodaj w tym momencie 
szklankę wody by makaron się nie 
rozgotował (dla Włochów jest mało rzeczy gorszych od rozgotowanego makaronu)
- ugotowany makaron trzeba odcedź i dopraw
* kiedy robisz spaghetti, nie należy go odcedzać, Włosi wyjmują ten 
makaron z wody za pomocą specjalnego widelca

Gotowe na przygodę z kuchnią włoską? Zaczynamy!
Dzisiaj podam Wam pięć różnych sposobów przygotowywania makaronu.

PASTA ALLA BOLOGNESE

Składniki:
- 40dag większego makaronu - rurki, świderki, spaghetti (...)
- 25dag dowolnego mielonego mięsa
- 1 cebula lub 2-3 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów w zalewie lub przecieru pomidorowego
- tarty parmezan
- olej lub oliwa
- gałązka świeżej bazylii
- sól i pieprz

1. Makaron gotujemy "na ząb" w osolonej wodzie.
2. Cebulę lub czosnek udusić na oleju.
3. Dodać pomidory odciśnięte z zalewy i rozgniecione widelcem lub przecier oraz rozdrobnione listki bazylii.
4. Gotować dopóki sos nie stanie się gęsty i jednolity, a także straci smak i zapach surowizny.
5. Dodać mięso mielone i gotować przez ok. 10min, stale mieszając.
6. Uważaj by sos się nie przypalił! Dopraw do smaku.
7. Makaron wyłożyć na talerze, polać sosem.
Parmezan możesz podać w osobnej miseczce i każdy weźmie tyle, ile chce.


SPAGHETTI ALLA DIAVOLA
(czyli po diabelsku :))

Składniki:
- 50dag spaghetti
- 2 topione serki
- 1/2 pikantnej papryczki lub 1 łyżeczka sproszkowanej
- 1 duży ząbek czosnku
- siekana natka pietruszki
- 4 łyżki oleju
- sól i pieprz

1. Serki wyrobić z oliwą na jednolitą masę.
2. Dodać drobno posiekane czosnek i natkę, paprykę i 1 łyżkę wody.
3. Spaghetti ugotować "na ząb".
4. Wymieszaj je razem z masą serowo-paprykową.

RURKI Z OSCYPKIEM
"Ondraszek"

Składniki (na 1 osobę):
- 10dag makaronu
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka tartego oscypka
- szczypta czarnego pieprzu

1. Makaron gotujemy "na ząb".
2. Oscypek mieszamy ze śmietaną.
3. Dodajemy pieprz.
4. Doprawiamy tym sosem spaghetti.
5. Dobrze wymieszaj!

SAŁATKA MAKARONOWA
(na upały idealna!)

Składniki:
- 50dag makaronu (kolanka, świderki, rurki itp.)
- 5 łyżek oliwy lub dobrego oleju (słonecznikowy lub sojowy)
- ząbek czosnku
- 1 łyżka winnego octu
- 4 duże twarde pomidory
- garść siekanych ziół (natka pietruszki i selera, tymianek, bazylia)
- sól i pieprz

1. Makaron gotujemy "na ząb" z dużą ilością wody.
2. Trzeba go zahartować zimną wodą i bardzo starannie odcedzić.
3. Wymieszać z oliwą i octem, pokrojonymi drobno pomidorami oraz siekanym czosnkiem
z siekaną zieleninką.
4. Przed podaniem wstaw na przynajmniej 30minut do lodówki.

PAPPARDELLE AL SUGO DI NOCI
(czyli makaron po medcyjesku - danie to jest specjalnością Toskanii)

Składniki:
- 40dag makaronu wstążki
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy (ew. dobry olej)
- 3dag masła
- 5dag tartego sera
- 15dag obranych orzechów włoskich
- sól i pieprz

1. Wstążki gotujemy "na ząb".
2. Orzech zemleć lub utłuc w moździerzu (uważajcie na łupinki!)
3. Czosnek posiekać bardzo drobno i udusić, nie rumieniąc, na oliwie.
4. Masło stopić na patelni.
5. Dodać orzechy, lekko zarumienić.
6. Dodajemy makaron, następnie czosnek z oliwą.
7. Dobrze wymieszać.


Smacznego!
Buon appetito!

Callamelli

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Szablon wykonała prudence. z Panda Graphics. Credits: x | x