~Ashley
Kochana Ashley!
Nadchodzi zima, po powrocie z dworu najlepiej zrobić sobie kawę/herbatę i zjeść do tego jakieś dobre ciasteczko domowej roboty, pycha! Zawsze można je zabrać do szkoły i mieć jakąś szybką, i słodką przekąskę w ciągu dnia :)
Dzisiaj przedstawię trzy przepisy na przepyszne ciasteczka, ale jeszcze przed świętami pojawi się notka dotycząca najróżniejszych wypieków.
1. Nadzienie w cieście francuskim.
Jest to bardzo prosty przepis, który nauczyła mnie moja babcia i szczerze mówiąc nie wiem jak nazwać te ciasteczka, często można je znaleźć pod nazwą "ciasteczka francuskie".
Składniki:
- zamrożone ciasto francuskie
- nadzienie (do wyboru do koloru):
* owoce (banan, truskawka)
* czekolada (np. Nutella)
* orzechy, żurawina
* dżem
...
Przygotowanie:
1. Rozmroź ciasto francuskie (musi być miękkie jednak nieprzesadnie).
2. Wyjmij je z opakowania i delikatnie rozwiń na jakieś desce do krojenia.
3. Zwilż delikatnie palce wodą z kranu i przejedź nimi po rozłożonym cieście (nie chodzi by całe ciasto było wodą zroszone, a jedynie byś tak delikatnie "przejechała" mokrymi palcami po nim) :)
4. Pokrój ciasto na kwadraciki (nie za duże, nie za małe).
5. Na środku kwadracika ułóż nadzienie np. kawałek banana czy truskawki. Jeśli chcesz by Twoje ciasteczka były czekoladowe to posmaruj je Nutellą (polecam do tego dołożyć orzechy, smakują wtedy wybornie!)
6. Przeciwległe krańce kwadratu złącz na środku tak by nadzienie nie mogło wypaść.
7. W tak zwanym między czasie rozgrzej piekarnik i kiedy już będzie gorący wsadź ciasteczka na ok. 170stopni na 20minut (dopóki nie wyrosną i się przy okazji nie zarumienią - może okazać się, że urosną szybciej lub będziesz musiała je trzymać w piekarniku dłużej)
8. Smacznego!
2. Ciasteczka maślane o kształcie dowolnym.
Składniki:
- 25dkg mąki
- 2 żółtka
- 10dkg cukru pudru
- 3/4 kostki masła
Przygotowanie:
1. Podane składniki wymieszać i stworzyć z nich jednolitą masę.
2. Gotową ciasto/masę rozwałkować na grubość ok. 1cm.
3. Bierzemy dowolne kształty foremek i wycinamy kształty ciasteczek.
4. Smarujemy delikatnie tłuszczem blaszkę.
5. Kładziemy na niej nasze wycięte ciasteczka.
6. Pieczemy ciasteczka ok. 20minut w 170-180stopniach.
7. Smacznego!
(ciasteczka dodatkowo możesz udekorować np. kolorową posypką)
3. Ciasteczka choinki.
Idealne na zbliżające się święta.
Składniki (na ok. 15 sztuk):
- 150 g miękkiego masła
- 70 g miałkiego (drobnego) cukru do wypieków lub 50 g cukru pudru
- 150 g mąki pszennej tortowej
- 75 g mąki ryżowej
Lukier - składniki:
- 1 granat, wyłuskane ziarenka i trochę soku
- sok z cytryny
- cukier puder
Potrzebna będzie również foremka w kształcie choinki.
Przygotowanie:
1. Masło ucierać mikserem razem z cukrem przez około 6 - 7 minut.
2. Dodać przesianą mąkę pszenną oraz mąkę ryżową. Miksować przez chwilę lub wygniatać ręką łącząc składniki w kulę.
3. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 30 minut. Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
4. Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 1/2 cm, podsypując stolnicę mąką.
5. Foremką wycinać choinki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
6.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze przez około 5 - 8 minut lub do czasu aż ciasteczka będą lekko złote.
Przygotowanie dekoracji:
1. Owoc granatu podzielić na ćwiartki i wyłuskać ziarenka.
2. Wymieszać kilka łyżek powstałego soku z granatu z cukrem pudrem uzyskując gęsty lukier (różowy).
3. Tak samo postąpić z sokiem z cytryny.
4. Po ostudzeniu ciasteczka polukrować białym oraz różowym lukrem i udekorować ziarenkami granatu.
Przepis został wzięty ze strony: http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/ciastka_choinki/przepis.html
Serdecznie pozdrawiam i życzę smacznego,
Callamelli
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz