wtorek, 27 grudnia 2011

Zatrzymać zapach świąt - pierniczki

Ostatnie dni były pewnie spędzone w rodzinnej atmosferze z dużą ilością jedzenia. Bardzo dużą :) W lodówce pewnie zostały jeszcze resztki z wigilijnego stołu, coś jest pomrożone tu i tam.
A gdyby tak choć na chwilę powrócić do tych zapachów jeszcze sprzed kilku godzin?
Gdyby jeszcze przedłużyć te chwile...
Drogie Panie czas zrobić pierniczki!

 


Na 25sztuk potrzebne Ci będzie:
- 7,5dag masła
- 1małe jajko
- 27,5dag pszennej mąki
- 5dag sztucznego miodu
- 1płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 10dag brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu

Przybory potrzebne do przyrządzenia tych smakołyków to:
- miska
- drewniana łyżka
- wałek
- miarka
- sitko
- foremki
- blaszka
- nóż
- szeroki nóż
- widelec

1. Nagrzej piekarnik do 170°C.
2. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem do miseczki.
3. Dodaj cukier i wymieszaj.
4. Dodaj masło i posiekaj z mąką, potem palcami rozcierają mąkę z masłem, aż powstaną jakby okruchy chleba.
5. Do oddzielnego naczynia wbij jajko i ubij widelcem. Dodaj miód i dokładnie wymieszaj te dwa składniki.
6. Zrób zagłębienie w mące i wlej ubite jajko.
7. Mieszaj starannie aż uzyskasz dużą kulę jednolitego ciasta.
8. Włóż ciasto do plastikowej torebki i schowaj do lodówki na 30minut (schłodzone ciasto będzie Ci łatwiej wałkować)
9. Posyp stół/stolnicę i wałek mąką.
10. Wyjmij ciasto z lodówki i starannie je rozwałkuj do grubości ok. 0,5cm.
11. Kiedy już ciasto jest rozwałkowane możesz użyć foremek o różnych kształtach (teraz praktycznie w każdym supermarkecie znajdziesz takie foremki, które kształtami kojarzą się ze świętami) – wciśnij foremkę w ciasto delikatnie podnieś.
12. Podważaj nożem pierniczki i przenieś na blaszkę, jeśli się nie mieszczą będziesz musiała je upiec w dwóch partiach.
13. Można również je udekorować lub polukrować.
Punkt ten zależy od tego co wolisz zrobić:
a) udekorować je możesz rodzynkami, wyłuskanymi migdałami, ziarnami sezamowymi, orzechami włoskimi, ziarnem sezamowym… Twoje pierniczki będą wyglądały o wiele ciekawiej gdy te dekoracje będą nawiązywały do wyciętych foremek np. jeśli masz choinkę to ziaren sezamowych możesz wysypać na niej łańcuch, a z rodzynek stworzyć bombki.
Wstaw blaszkę do piekarnika trochę wyżej. Piecz przez 15-20minut aż pierniczki będą złotobrązowe.

b) wolisz je jednak polukrować?
By to zrobić potrzebujesz:
10 dag cukru pudru
1 łyżkę stołową gorącej wody

1. Przesiej cukier puder do miseczki; stopniowo dodawaj wodę do cukru i starannie mieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę.
2. Nałóż troszkę lukru na każdy pierniczek i rozsmaruj równo mokrym nożem – nic się nie stanie jak troszkę lukru ścieknie z ciasta.

Możesz dodatkowo dodać jaką posypkę czekoladową, posypkę kolorową lub pastylki kolorowe.

Zanim lukier stężeje udekoruj pierniczki. Wstaw blaszkę do piekarnika trochę wyżej. Piecz przez 15-20minut aż pierniczki będą złotobrązowe.

14. Po upieczeniu wyjmij pierniczki z piekarnika i przełóż je na kartkę. Stwardnieją po wystygnięciu!

Smacznego!
Callamelli

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Szablon wykonała prudence. z Panda Graphics. Credits: x | x