czwartek, 9 lutego 2012

Pyszne ciasta walentynkowe


Kochane!

Już niedługo, bo 14 lutego dzień zakochanych - walentynki.
Przez żołądek do serca. Twój ukochany, czy też rodzina będą na pewno zachwyceni słodkim, własnoręcznie wykonanym podarunkiem.
Wbrew przekonaniom nie trzeba być mistrzem kuchni by upiec słodki deser. Prezentuję 3 przepisy, na 3  prościutkie ciasta, które smakiem zachwycą twoje kochanie.

Czekoladowe Ciasto Walentynkowe

  

Składniki:

ciasto:
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 jajko
pół kostki margaryny
3 czubate łyżki kakao
3 łyżki dżemu wiśniowego (lub konfitur - muszą być całe wisienki)
łyżeczka sody oczyszczonej
garść orzechów włoskich

polewa:
3 tabliczki czekolady (gorzkiej, deserowej, lub mlecznej, jak wolimy)

Wykonanie:

Ubić margarynę z jajkiem i cukrem, dodajemy mąkę z sodą, wyrabiając wlewamy mleko, następnie kakao, dżem, na koniec (jeśli robimy w robocie kuchennym, to po wyłączeniu robota!) część orzechów.

Do małej tortownicy (lub większej w kształcie serca) wysmarowanej margaryną i osypanej mąką wlewamy ciasto i na koniec wrzucamy na wierzch resztę orzechów, lekko je docisnąć do środka.

Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 st. zmniejszamy temperaturę do180 st. i pieczemy ok. 30-40 minut. jak zaczyna pachnieć sprawdzamy, czy jest w środku suche - cienkim drewnianym patyczkiem do szaszłyków -wbijam go do środka, wyjmuję i sprawdzam czy jest suchy. Jeśli tak -ciasto jest gotowe.
Jeśli jest przypieczone z góry a w środku jeszcze niedokładnie - przykryć folią aluminiową, błyszczącym do góry.

Po upieczeniu ciasto musi trochę ostygnąć.
Wyjmujemy je z formy.
Tabliczki czekolady topimy w rondelku, delikatnie, żeby się nie przypaliły (ja ostatnio odkryłam mikrofalówkę - świetnie się nadaje).
Smarujemy ciasto rozpuszczoną czekoladą.

Stygnie. Podajemy ukochanemu. Ukochany umiera z rozkoszy. ;]


Torcik Walentynkowy

Składniki :
  • 1 szklanka mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
  • 1 opakowanie śmietany kremówki (200 ml)
  • 50 g wiórków czekoladowych lub płatków migdałowych
  • owoce kandyzowane











Sposób przygotowania:
Pomarańczę umyć, skórkę zetrzeć na tarce, z miąższu wycisnąć sok.Białka ubić na sztywno. Do miski wsypać obie mąki, dodać margarynę,cukier waniliowy, cukier, żółtka, proszek do pieczenia, skórkę i sok z pomarańczy, utrzeć na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać pianę,delikatnie wymieszać. Formę w kształcie serca wysmarować tłuszczem,wysypać bułką tartą, wyłożyć ciasto. Wstawić do piekarnika i piec 40-50minut w temp. 200oC. Ciasto wyjąć z formy, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, a następnie cienką warstwą posmarować brzeg i górną powierzchnię. Brzeg obłożyć wiórkami czekoladowymi lub uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Resztą śmietany napełnić szprycę i udekorować wierzch tortu używając również owoców kandyzowanych.

Walentynkowe Serce

Składniki:
Na biszkopt:

* 5 jajek
* szklanka mąki pszennej
* 3/4 szklanki cukru
* łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 torebka cukru waniliowego


Do przełożenia i dekoracji:

* mrożone owoce (truskawki, wiśnie, maliny)
* galaretka o smaku identycznym jak owoce
* śmietana do ubicia
* śmietanfix
* dżem 

Utrzeć jajka, cukier i cukier waniliowy. Dodać mąkę oraz proszek dopieczenia. Najlepiej wcześniej wymieszać proszek z mąką. Wszystko utrzeć na gładką masę. Przelać do prodiża. Piec około 40 minut.Najlepiej sprawdzać patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone w środku.
Upieczone ciasto ostudzić. 
Przygotować galaretkę. 
Ciasto wykroić na kształt serca. Przekroić na pół, przełożyć dżemem owocowym. Na wierzch wyłożyć zimne owoce i zalać galaretką. Brzegi posmarować ubitą śmietaną (śmietanę ubić, pod koniec dodać 2śmietanfixy). Do uzyskania ładnego różowego koloru do śmietany możemy dodać łyżkę soku, np. wiśniowego. 
Gotowe ciasto wstawić na godzinę przed podaniem do lodówki.

~~~

Życzę udanych popisów kulinarnych i otwartej drogi przez żołądek do serca,

pozdrawiam,

Anitt.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Szablon wykonała prudence. z Panda Graphics. Credits: x | x