Cześć :). Przeczytałam notkę "jak przyspieszyć metabolizm" i jest
pomocna, ale prosiłabym jeszcze o dodatkową notkę na temat produktów
które go przyspieszają. Wiem że np błonnik, ale gdzie jest go najwięcej,
w jakich ilościach go jeść, żeby nie przesadzić, no i co oprócz niego?
Czy brak mięsa w diecie może spowolnić metabolizm? Pozdrawiam :).
Anonim
Drogi Anonimie.
Zanim zajmiemy się tym, co należy jeść, przyjrzyjmy się jak należy to robić. Posiłki powinny być niewielkie - nie powinnyśmy się przejadać. Z drugiej strony nie popadajmy w skrajności. Należy jeść małe porcje, często, i co najważniejsze, regularnie. W ten sposób organizm będzie wiedział, kiedy ma pracować i jednocześnie nie będzie zwalniał w sytuacjach, kiedy odstęp między posiłkami będzie trochę większy.
Co jeść/pić?
Zielona herbata - jedna z absolutnie najważniejszych pozycji. Redukuje poziom insuliny i żółci, wspomaga trawienie oraz utratę kalorii. Należy jednak pamiętać, aby jej nie słodzić i zaparzać zgodnie z zasadami. Jest wiele gatunków zielonej herbaty, dlatego najlepiej dać sobie trochę czasu i poszukać tej ,,jedynej". Pamiętaj jednak aby unikać herbat w saszetkach - lepiej postawić na listki ;).
Białko - nie mylić z mlekiem. Zazwyczaj słysząc ,,białko" myślimy: ,,aha, muszę pić więcej mleka". Im starsze jesteśmy tym mniej mleka powinnyśmy przyjmować. Dlatego w tym przypadku skupmy się na innych jego źródłach. Tutaj wkracza wspomniane przez ciebie mięso, szczególnie chude- cielęcina, mięso królika, drób. Bardzo ważne są również ryby (dobrej jakości!) oraz jajka. Białko znajdziemy również w warzywach strączkowych, orzechach oraz zbożach - zawiera jednak mniej aminokwasów, dlatego warto dorzucić do nich coś z wcześniej zaproponowanych produktów.
Błonnik - masz rację, że jest on tutaj bardzo ważny. Według WHO
jego dzienne spożycie powinno wynosić 20-40 gram. Suche liczby mało
mówią, więc dla porównania w jednym opakowaniu gorzkiej czekolady (100g -
zazwyczaj tyle ma jedna tabliczka) jest go 1,7. Błonnik wspomaga pracę
jelit, zapobiega zaparciom, wspomaga trawienie. Jego nadmiar może
powodować zaparcia, bóle brzucha i biegunki. Bardzo ważne jest również,
aby pić dużo wody, która wspomaga działanie błonnika. Najwięcej znajdziemy go w zbożach, otrębach oraz owocach (również suszonych). Tutaj >klik< znajdziesz dokładniejszą tabelę z zawartością błonnika w danych produktach
Zielona warzywa oraz owoce - w sumie w już wspomniane, jednak warto je jeszcze raz zaznaczyć, jako niezależną pozycję.
Mam nadzieję, że udało mi się pomóc.
Pozdrawiam,
Lullaby.