niedziela, 15 lutego 2015

Jak przyśpieszyć metabolizm (produkty)

Cześć :). Przeczytałam notkę "jak przyspieszyć metabolizm" i jest pomocna, ale prosiłabym jeszcze o dodatkową notkę na temat produktów które go przyspieszają. Wiem że np błonnik, ale gdzie jest go najwięcej, w jakich ilościach go jeść, żeby nie przesadzić, no i co oprócz niego? Czy brak mięsa w diecie może spowolnić metabolizm? Pozdrawiam :). 

Anonim


Drogi Anonimie.
Zanim zajmiemy się tym, co należy jeść, przyjrzyjmy się jak należy to robić. Posiłki powinny być niewielkie - nie powinnyśmy się przejadać. Z drugiej strony nie popadajmy w skrajności. Należy jeść małe porcje, często, i co najważniejsze, regularnie. W ten sposób organizm będzie wiedział, kiedy ma pracować i jednocześnie nie będzie zwalniał w sytuacjach, kiedy odstęp między posiłkami będzie trochę większy.

Co jeść/pić?

Zielona herbata - jedna z absolutnie najważniejszych pozycji. Redukuje poziom insuliny i żółci, wspomaga trawienie oraz utratę kalorii. Należy jednak pamiętać, aby jej nie słodzić i zaparzać zgodnie z zasadami. Jest wiele gatunków zielonej herbaty, dlatego najlepiej dać sobie trochę czasu i poszukać tej ,,jedynej". Pamiętaj jednak aby unikać herbat w saszetkach - lepiej postawić na listki ;).


Białko - nie mylić z mlekiem. Zazwyczaj słysząc ,,białko" myślimy: ,,aha, muszę pić więcej mleka". Im starsze jesteśmy tym mniej mleka powinnyśmy przyjmować. Dlatego w tym przypadku skupmy się na innych jego źródłach. Tutaj wkracza wspomniane przez ciebie mięso, szczególnie chude- cielęcina, mięso królika, drób. Bardzo ważne są również ryby (dobrej jakości!) oraz jajka. Białko znajdziemy również w warzywach strączkowych, orzechach oraz zbożach - zawiera jednak mniej aminokwasów, dlatego warto dorzucić do nich coś z wcześniej zaproponowanych produktów.

Błonnik - masz rację, że jest on tutaj bardzo ważny. Według WHO jego dzienne spożycie powinno wynosić 20-40 gram. Suche liczby mało mówią, więc dla porównania w jednym opakowaniu gorzkiej czekolady (100g - zazwyczaj tyle ma jedna tabliczka) jest go 1,7. Błonnik wspomaga pracę jelit, zapobiega zaparciom, wspomaga trawienie. Jego nadmiar może powodować zaparcia, bóle brzucha i biegunki. Bardzo ważne jest również, aby pić dużo wody, która wspomaga działanie błonnika. Najwięcej znajdziemy go w zbożach, otrębach oraz owocach (również suszonych). Tutaj >klik< znajdziesz dokładniejszą tabelę z zawartością błonnika w danych produktach

Zielona warzywa oraz owoce - w sumie w już wspomniane, jednak warto je jeszcze raz zaznaczyć, jako niezależną pozycję.

Mam nadzieję, że udało mi się pomóc.
Pozdrawiam,
Lullaby.

Wegetarianizm - książki

Hej :) Mogłybyście napisać notkę o dietetycznych i zdrowych posiłkach dla wegetarian? Do tej pory żywiłam się głównie gotowcami typu kotlety serowe, krokiety, praktycznie wszystko smażone. Mam ochotę z tym w kończyć, ale nie wiem czym mogę zastąpić te smażone potrawy, tak żebym się najadła, ale żeby nie było to tuczące. Pozdrawiam :) .
Ps. Nie byłam pewna czy pytanie wstawić tutaj- bo odżywianie, czy do kulinariów, ale uznałam że tutaj bardziej pasuje, bo pytam także częściowo o dietę odchudzającą ;). 

Anonim

Drogi Anonimie.

Osobiście nie jestem wegetarianką, jednak znam kogoś, kto ma po prostu świra na tym punkcie - i nie odżywia się gotowcami. Więc się da i warto spróbować!
Na samym początku chciałabym Cię przekonać, abyś sama zaczęła eksperymentować w kuchni. Tam, gdzie w przepisie jest mięso spróbuj dać warzywa lub tofu. Właśnie, tofu. Nie wspomniałaś, abyś go używała, a jest on bardzo bogaty w składniki odżywcze. Możesz je przygotować zarówno na słono jak i na słodko, możesz grillować, smażyć, zapiekać - możliwości jest wiele. Jest ono również popularny w Azji Wschodniej, więc różnorodność dań gwarantowana.
Rozumiem, że oczekiwałaś ode mnie przepisów, jednak mam nadzieję, że nie pogniewasz się, jak zaproponuję Ci książki. Znajdziesz tam zdecydowanie więcej przepisów niż w jednej notce ;).



1. Jadłonomia. Kuchnia roślinna. - Marta Dymek
Autorka skomponowała ponad 100 przepisów na wegańskie śniadania, obiady i kolacje z bulw, korzeni i liści. Tu burak zmienia się w ciasto czekoladowe, pietruszka występuje w parze z gruszką, a z garści kapusty powstają chrupiące chipsy. Pozycja obowiązkowa dla wszystkich jaroszy i tych, którzy do tej pory nie wyobrażali sobie bezmięsnego obiadu.
Cena: od 48zł



2. Kuchnia wegetariańska z fantazją Schinharl Cornelia, Dickhaut Sebastian
 Co można zrobić z soczewicą? Co to jest bulgur? Jak przyrządzić smaczne tofu? Jakie przyprawy najpełniej wydobędą smaki dań bezmięsnych? Jak robić zakupy? W jaki sposób przygotowywać składniki dań? Na te i inne pytania odpowiedzi w naszej książce znajdą zarówno prawdziwi wegetarianie, jak i "wegetarianie okresowi", sięgający po bezmięsne dania od czasu do czasu, odpowiedzi rzeczowe, podane przystępnie i dowcipnie.
Cena: ok. 48 zł



3. Z miłością według Radźe Śloderbach Jolanta
 "Z miłością" to wegańska książka kucharska napisana w lekkim i nieco humorystycznym stylu. Radże zabiera was w pełną smaków podróż po różnych stylach gotowania. Potrawy, które proponuje, są łatwe do przyrządzenia, bajecznie kolorowe i smaczne (w wielu wariantach także bez glutenu). Zainteresuje ona tych, którym nieobojętny jest los zwierząt i którzy już radośnie podążają ścieżką tego zdrowego oraz świadomego stylu życia i chcą wprowadzić kilka nowych pomysłów do swojego jadłospisu, a także tych, którzy myślą o zmianie sposobu odżywiania. 
Cena: od 45 zł

Niewiele, jednak wartościowe książki przetłumaczone na język polski. Polecane prze wegetarian, łatwe w obsłudze z ciekawymi przepisami.

Polecam również tę stronę internetową >klik<. Nie tylko przepisy, lecz również cała masa ciekawych informacji.



Mam nadzieję, że pomogłam.
Pozdrawiam,
Lullaby.

Opisy pochodzą ze strony empik.com
Szablon wykonała prudence. z Panda Graphics. Credits: x | x