niedziela, 7 czerwca 2009

Jak przytyć?


Witam, długo już czytam bloga ale dopiero teraz się o to spytam - albo raczej przedstawię wam moją sytuację. Mam (a raczej 12 kwietnia będę miała) 13 lat. Mam 150-151 cm wzrostu i - ważę 32,8 kg. Wyglądam okropnie jeśli chodzi o ciało, ręce, nogi brzuch... Jak mam przytyć??~Kinga

 


Droga Kingo!

Jedni martwią się, jak schudnąć, a ty chcesz nabrać bardziej kobiecych kształtów. Mamy na to sposób!

Na niedowagę najczęściej skarżą się osoby, które prowadzą bardzo aktywny tryb życia, są pobudliwe, nie potrafią wypoczywać albo tracą na wadze z powodu stresu. Zyskanie na wadze bywa trudniejsze niż zrzucenie kilku kilogramów. 
Dietę tuczącą wprowadzaj powoli, aby gwałtownie nie obciążyć organizmu. Zbyt duża ilość kalorycznych potraw mogłaby spowodować wzdęcia, biegunki, nudności, a nawet wymioty. Pamiętaj – objadanie się słodyczami nie jest najzdrowszym sposobem na utycie, bo grozi np. pogorszeniem wyglądu cery i cellulitem. Zanim zabierzesz się za tuczącą dietę, skontaktuj się z lekarzem, niedowaga bywa skutkiem wielu chorób: nadczynności tarczycy, cukrzycy, anoreksji, zapalenia trzustki, nowotworów, chorób jelit. 

Pięć ważnych zasad
1. Staraj się jadać 5–6 razy dziennie, zawsze o tej samej porze.
2. Po obfitszych posiłkach, np. po obiedzie, połóż się na pół godziny.
3. W jadłospisie uwzględniaj te potrawy, które szczególnie lubisz.
4. Przed głównymi posiłkami wypij pół szklanki soku warzywnego lub owocowego – pobudzi on twój apetyt.
5. Pij melisę – uspokaja i spowalnia przemianę materii.

Składniki odżywcze, które koniecznie powinnaś dostarczyć organizmowi 
Twoja dieta musi zawierać około 3500–3600 kcal na dobę, w tym 15 proc. powinny stanowić białka, 30 proc. tłuszcze, a 55 proc. węglowodany. U osób z niedowagą często występuje niedobór białka. Jego brak jest powodem zaniku tkanki mięśniowej. Najlepiej, by połowa białka była pochodzenia zwierzęcego. Na śniadanie jedz białe i żółte sery, pij kakao, do obiadu mięso lub ryby, a na kolację np. jajka. Nie zapomnij o soi i innych roślinach strączkowych!
Wprawdzie tłuszcze są dobrym źródłem energii, ale nie należy z nimi przesadzać, wystarczy 12 dag na dobę, np. 3 łyżeczki masła i 2 łyżki oleju. Nadmiar może wywołać wstręt do jedzenia lub nadkwasotę. Rozłóż tę dawkę równomiernie na wszystkie posiłki. Zadbaj, by w diecie znalazły się nienasycone kwasy tłuszczowe. Ich źródłem są oleje: słonecznikowy, sojowy i oliwa z oliwek. W jadłospisie powinny znaleźć się przede wszystkim węglowodany: cukier, miód, soki owocowe, białe pieczywo, makarony, kluski. Ich nadmiar łatwo przekształca się w tkankę tłuszczową. Nie zapominaj o witaminach oraz solach mineralnych – usprawniają przyswajanie substancji odżywczych. 

Pamiętaj!
1000 kcal to 3 kromki chleba, 25 dag ziemniaków, 1 jajko, 2 łyżki dżemu, szklanka tłustego mleka, 2 łyżeczki masła i 1 pączek. Jeśli codziennie zjesz 500 kcal ponad standardowe 2200 kcal, możesz utyć ok. pół kilograma tygodniowo. 



Anitt (08:00)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Szablon wykonała prudence. z Panda Graphics. Credits: x | x