poniedziałek, 31 marca 2008

Cellulit a dieta.


Sprawa jest bardzo poważna. Chciałabym wiedziec jakie potrawy wywołują celullit. napiszcie coś o tym. z góry dziękuję :) 
~Wiertarka 

 

Droga Wiertarko!
Postanowiłam przybliżyć Ci zasady odżywiania antycellulitowego :)

  • twarda reguła: żyj zdrowo i lekko;
  • unikaj tłustych potraw, szczególnie tłuszczu pochodzenia zwierzęcego, który zastąp
    oliwą z oliwek;
  • odejdź od smażenia, zdrowiej jest bowiem gotować czy piec;
  • zrezygnuj lub znacznie ogranicz mięso wieprzowe na rzecz mięsa białego i chudych wędlin;
  • jeśli rzadko jesz ryby, zwiększ ich spożycie, są one źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych potrzebnych w walce z cellulitem;
  • nie przyprawiaj ostro i nie sól za wiele, gdyż taki nawyk w znacznej mierze powoduje zatrzymywanie się w organizmie wody, a co za tym idzie- zaburzeń w przemianie materii; w produktach typu żółty ser, wędliny, pieczywo sól już występuje;
  • wykorzystuj w swojej kuchni zioła- kolendrę, estragon, majeranek, natkę pietruszki, lubczyk, jałowiec, rozmaryn;
  • pij co najmniej 2 litry płynów dziennie; najlepiej niech to będzie niegazowana woda mineralna z niską zawartością sodu; prócz korzystnego wpływu na proces przemiany materii, posiada ona także magnez, żelazo, jod, wapń - substancje potrzebne naszemu organizmowi;
  • do szklanki wody warto wrzucić plasterek cytryny, bowiem sprzymierzeńcem w walce z cellulitem będzie witamina C, która bierze udział w odbudowie kolagenu;
  • zastąp kawę (powinnaś pozwolić sobie na jedną filiżankę dziennie) herbatą, najlepiej zieloną, biała lub ziołową;
  • pieczywo białe zamień na ciemne z dodatkami ziaren zbóż;
  • słodycze zastąp bombą witamin i mikroelementów, jakie zawarte są w owocach i warzywach;
  • zaopatruj się z pokarmy lekkostrawne;
  • ogranicz fast foody, które powodują odkładanie się tkanki tłuszczowej;
  • potrawy typu sałata, pomidory czy ziemniaki są źródłem potasu i zmniejszają obrzęki;
  • wprowadź do swojej diety produkty bogate w witaminę B np. jajka, kiełki zbóż czy drożdże;
  • posiłki staraj się jadać regularnie 4-5 razy dziennie o stałej porze w niewielkich ilościach;
  • bardzo ważnym składnikiem diety antycelluitowej jest błonnik. ma on dwie postacie:
    a) rozpyszczalnego w wodzie, który spowalnia wchłanianie tłuszczu. występuje w cytrusach i jabłkach;
    b) nierozpuszczalnego w wodzie, chroniącego przed zaparciami pokarmy w których występuje to: ciemny ryż, grube kasze
Pozdrawiam cieplutko,
Anitt.
Anitt (15:00)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Szablon wykonała prudence. z Panda Graphics. Credits: x | x