Hej :) Mogłybyście napisać notkę o dietetycznych i zdrowych posiłkach
dla wegetarian? Do tej pory żywiłam się głównie gotowcami typu kotlety
serowe, krokiety, praktycznie wszystko smażone. Mam ochotę z tym w
kończyć, ale nie wiem czym mogę zastąpić te smażone potrawy, tak żebym
się najadła, ale żeby nie było to tuczące. Pozdrawiam :) .
Ps. Nie byłam pewna czy pytanie wstawić tutaj- bo odżywianie, czy do kulinariów, ale uznałam że tutaj bardziej pasuje, bo pytam także częściowo o dietę odchudzającą ;).
Ps. Nie byłam pewna czy pytanie wstawić tutaj- bo odżywianie, czy do kulinariów, ale uznałam że tutaj bardziej pasuje, bo pytam także częściowo o dietę odchudzającą ;).
Anonim
Drogi Anonimie.
Osobiście nie jestem wegetarianką, jednak znam kogoś, kto ma po prostu świra na tym punkcie - i nie odżywia się gotowcami. Więc się da i warto spróbować!
Na samym początku chciałabym Cię przekonać, abyś sama zaczęła eksperymentować w kuchni. Tam, gdzie w przepisie jest mięso spróbuj dać warzywa lub tofu. Właśnie, tofu. Nie wspomniałaś, abyś go używała, a jest on bardzo bogaty w składniki odżywcze. Możesz je przygotować zarówno na słono jak i na słodko, możesz grillować, smażyć, zapiekać - możliwości jest wiele. Jest ono również popularny w Azji Wschodniej, więc różnorodność dań gwarantowana.
Rozumiem, że oczekiwałaś ode mnie przepisów, jednak mam nadzieję, że nie pogniewasz się, jak zaproponuję Ci książki. Znajdziesz tam zdecydowanie więcej przepisów niż w jednej notce ;).
1. Jadłonomia. Kuchnia roślinna. - Marta Dymek
Autorka skomponowała ponad 100 przepisów na wegańskie śniadania, obiady i
kolacje z bulw, korzeni i liści. Tu burak zmienia się w ciasto
czekoladowe, pietruszka występuje w parze z gruszką, a z garści kapusty
powstają chrupiące chipsy. Pozycja obowiązkowa dla wszystkich jaroszy i
tych, którzy do tej pory nie wyobrażali sobie bezmięsnego obiadu.
Cena: od 48zł
2. Kuchnia wegetariańska z fantazją Schinharl Cornelia, Dickhaut Sebastian
Co można zrobić z soczewicą? Co to jest bulgur? Jak przyrządzić smaczne
tofu? Jakie przyprawy najpełniej wydobędą smaki dań bezmięsnych? Jak
robić zakupy? W jaki sposób przygotowywać składniki dań? Na te i inne
pytania odpowiedzi w naszej książce znajdą zarówno prawdziwi
wegetarianie, jak i "wegetarianie okresowi", sięgający po bezmięsne
dania od czasu do czasu, odpowiedzi rzeczowe, podane przystępnie i
dowcipnie.
Cena: ok. 48 zł
3. Z miłością według Radźe Śloderbach Jolanta
"Z miłością" to wegańska książka kucharska napisana w lekkim i nieco
humorystycznym stylu. Radże zabiera was w pełną smaków podróż po różnych
stylach gotowania. Potrawy, które proponuje, są łatwe do przyrządzenia,
bajecznie kolorowe i smaczne (w wielu wariantach także bez glutenu).
Zainteresuje ona tych, którym nieobojętny jest los zwierząt i którzy już
radośnie podążają ścieżką tego zdrowego oraz świadomego stylu życia i
chcą wprowadzić kilka nowych pomysłów do swojego jadłospisu, a także
tych, którzy myślą o zmianie sposobu odżywiania.
Cena: od 45 zł
Niewiele, jednak wartościowe książki przetłumaczone na język polski. Polecane prze wegetarian, łatwe w obsłudze z ciekawymi przepisami.
Polecam również tę stronę internetową >klik<. Nie tylko przepisy, lecz również cała masa ciekawych informacji.
Mam nadzieję, że pomogłam.
Pozdrawiam,
Lullaby.
Opisy pochodzą ze strony empik.com
Dziękuję za odpowiedź :) Tofu używam, ale nie jakoś bardzo często, bo najtańsze nie jest i dosyć trudno dostępne(tylko w jednym markecie u mnie).
OdpowiedzUsuńZdrowe odżywianie to podstawa, jeśli chcemy zadbać o swoje zdrowie i dobre samopoczucie to musimy przede wszystkim zwracać uwagę na to co jemy. Szukając wskazówek o zdrowiu, urodzie dobrze zaglądać na takie strony w sieci jak https://doradcyzdrowia.pl/ . Można z nich dowiedzieć się jak dbać o swoje ciało, umysł, jak reagować w sytuacji gdy zauważymy jakieś niepokojące objawy.
OdpowiedzUsuń